5 tips: så sänker du installationskostnaden för jordvärme

Du som ska flytta till hus, eller är intresserad av att byta uppvärmningsmetod, kanske har sneglat på alternativet jordvärme/markvärme. Förstått att det är miljövänligt och innebär lägre månadskostnader på sikt – men tyckt att installationskostnaden är lite hög? Här är 5 tips på hur du kan sänka din installationskostnad.

1. Minska energibehovet

Du kan minska kostnaden för jordvärmen innan du ens installerat den. Det är nämligen lätt hänt, framför allt om man har ett äldre hus med stort värmebehov, att man beställer en stor värmepump som motsvarar det nuvarande kravet. Men, om huset senare klimatrenoveras blir värmepumpen överdimensionerad och ineffektiv. Gör istället eventuella åtgärder redan i förväg. Drar det in från dörrar eller fönster? Täta med tätningslister eller byt ut glasen till mer energieffektiva alternativ. Är någon av väggarna kall? Tilläggsisolera inifrån eller utifrån. Behöver vinden tilläggsisoleras? Minska risken för värmeläckage med isolering. Se till att åtgärda de delar av huset där värmeläckaget är som störst, det är då möjligt att minska energibehovet med upp till 70 procent.

Ett tips är även att se över dina beteendevanor – som hur länge du duschar och om din laddare sitter i eluttaget dygnet runt.

Tre sätt att få ned sina driftkostnader

2. Nyttja ROT-avdraget

Kostnaden för installation av jordvärme består till cirka 30 – 35 procent av arbetskostnad. För all arbetskostnad vid installationen har du möjlighet att göra ROT-avdrag, vilket ger en ”rabatt” på arbetsinsatsen på 30 procent upp till takbeloppet på 50 000 kronor per person. Det sparar många tusenlappar.

gör markarbetet själv när du installerar jordvärme

3. Gräv själv

En del av kostnaden vid installation av jordvärme är nedgrävningen av kollektorslangen. Om du har tillgång till grävmaskin och körtillstånd av denna, finns det en del pengar att spara genom att själv utföra grävningsarbetet till jordvärmen. Tänk dock på att garantin för jordvärmeanläggningen kan påverkas om ni själv utför delar av arbetet.

4. Återställ marken själv

Om kollektorlangen grävs ned på hustomten kan den behöva återställas efteråt. Med professionell hjälp innebär det en kostnad för cirka 1 – 2 dagars arbete. Du kan därmed spara en slant genom att göra jobbet själv.

5. Dimensionera värmepump och slang rätt

En av de viktigaste faktorerna för en lyckad jordvärmeinstallation är att dimensioneringen blir perfekt. Det innebär enkelt uttryckt att din värmepump har precis lagom kapacitet för ditt hem och att kollektorslangen är precis så många meter lång som krävs för att fånga upp tillräckligt med lagrad värme i marken. En för lång slang ger mycket värme till huset, men inte sänkta kostnader. En underdimensionerad värmepump täcker inte ditt energibehov på ett optimalt sätt – och ditt syfte är ju att få så mycket värme per krona som möjligt. Korrekt dimensionering ger full kapacitet – och det är vid full kapacitet du sparar mest pengar. Anlita en erfaren installatör för att få en korrekt bedömning av vad du behöver för dimensionering för just ditt hem. Tänk också på att beräkningsunderlaget kan bli missvisande om ditt värmesystem till exempel stöttas upp av en kamin eller annan kompletterande värmekälla.

Installationskostnaden för jordvärme behöver med andra ord inte bli så hög. Klimatrenovera, dimensionera, gör avdrag och en del av arbetet själv – så blir jordvärmeinstallationen optimalt lönsam.