Jordvärme – en lönsam investering

Du har antagligen redan investerat pengar i ett hus. Kanske i en bil, kanske i värdepapper. Varför inte också investera i en hållbar, miljövänlig och ekonomiskt fördelaktig uppvärmningsmetod? Att installera jordvärme är lönsamt på flera sätt, både på lite kortare och lite längre sikt.

Besparingar på kort sikt

Med en korrekt installerad och dimensionerad jordvärmeanläggning får du en sänkt värmeräkning redan från samma dag du gör installationen. Årligen kan få en total energibesparing för uppvärmning och varmvatten på upp till 80 procent. Jordvärme rekommenderas främst till hushåll med medelhög till hög elförbrukning – för ju högre energiförbrukningen du har, desto mer kan du också spara. Störst besparing gör den som idag har relativt höga elpriser. Jordvärme är ett konkurrenskraftigt alternativ till direktel, eftersom den genererar i genomsnitt tre gånger så mycket energi som den förbrukar. Det är därför viktigt att vara medveten om marknadens elpriser och välja ett fördelaktigt avtal för att få så låga driftskostnader som möjligt för jordvärmen.

Så, hur stor blir kostnaden?

Exakt hur mycket just ditt hushåll kan spara med jordvärme är svårt att säga eftersom varje hus och installation är unik. Flera faktorer avgör – som exempelvis var i landet huset ligger, hushållets storlek, hur mycket varmvatten som förbrukas, vad ni har för uppvärmning idag samt om du redan nu har golvvärme eller radiatorer. Använd en offerttjänst som du hittar på nätet för ett mer exakt pris eller kontakta installatörer för hembesök.

Den faktiska kostnaden för installation av jordvärme

Besparingar på lite längre sikt

spargrisar

Man kan säga att en jordvärmepump betalar sig själv, eftersom den på lite sikt kommer att spara mer än den kostade att installera. För de allra flesta husägare blir investeringen en ren plusaffär inom 5 – 10 år. Om din värmepump med installation kostar 100 000 kronor och den sänker din årliga värmekostnad med 10 000 kronor, så har du från år 11 och framåt gjort en vinst på din värmepump.

Hållbarheten?

Livslängden för en jordvärmepump är cirka 20 år och för en kollektorslang 50 – 100 år. Jordvärmeinstallationen återbetalar sig alltså med god marginal inom utrustningens livstid. Att en korrekt dimensionerad jordvärmepump också är i det närmsta helt underhållsfri gör inte saken sämre, det innebär ytterligare besparingar.

Gå med vinst

Som om inte det var nog – när du installerar jordvärme ökar värdet på ditt hus. Med andra ord betalar sig en jordvärmepump dubbelt upp, dels när den betalat sin egen kostnad – och dels i ett högre försäljningspris den dag du ska sälja ditt hus.

Vill du ytterligare sänka din kostnad för uppvärmnings- och varmvatten på sikt? Prova att producera egen el med hjälp av solenergi. Det finns moderna jordvärmepumpar som är förberedda för montering mot solceller. Beräknad livstid för solceller är över 20 år. Återbetalningstiden varierar beroende på anläggningens storlek, men överstiger sällan 10 år, vilket ger dig lika lång tid av gratis el till din uppvärmning och boende.

Sammanfattningsvis, se inte en jordvärmeinstallation som en kostnad – utan en investering. Satsa på jordvärme – det lönar sig!