ROT-avdraget

Även om det oftast är själva pumpen som är den stora kostnaden när man skaffar sig jordvärme så är det långt ifrån gratis med installationen – gräva ner kollektorslangen och montera pump och uppvärmningssystem. Det är definitivt möjligt att själv gräva ner slangen, om man är noggrann av sig. Det är viktigt att djup och avstånd blir korrekt, något som inte alltid är helt enkelt att bedöma själv. Om avståndet mellan slingorna inte är tillräckligt så kommer temperaturen gradvis att sjunka år efter år tills jordvärmesystemet inte längre ger så bra effekt. Därför är det bäst att anlita proffs för den saken, så att avstånd och djup blir korrekt. Tack vare ROT-avdraget så kan dessa kostnader hållas nere.

ROT-avdraget (så funkar det)

ROT-avdraget kan användas för arbeten i ens bostad eller dess närområde, vilket således innefattar installation av jordvärme. För att kunna utnyttja det krävs att man står som ägare till bostaden i fråga (ett undantag görs för föräldrar; det är tillåtet att göra ROT-avdrag om man betalar för ROT-arbeten på ens föräldrars bostad). Det krävs också att den som utför ROT-arbetet har F-skattesedel och inte är en nära släkting. Man kan heller inte låta ens eget företag utföra arbetet. ROT-avdraget är ett skatteavdrag, men man måste inte vänta tills deklarationen för att nyttja det, utan avdraget sker direkt vid betalningstillfället.

Storlek på ROT-avdraget

ROT-avdraget medger avdrag på upp till 50 000 kronor per person och år. Om man utför flera större ROT-avdragsarbeten under ett år så är det viktigt att hålla koll på om man håller sig inom den gränsen eller inte; för stora ROT-avdrag kommer att leda till obehaglig kvarskatt. Storleken på ROT-avdraget är för närvarande 30 procent, vilket innebär en halvering av kostnaden för arbete. Observera dock att denna nivå kan komma att ändras; det företag ni anlitar kan ge uppgifter om vilken nivå som gäller.

Sidan uppdaterades 2018