Frågor och svar

Är det någon skillnad mellan en bergvärmepump och en jordvärmepump?

Nej, det är ingen skillnad mellan en bergvärmepump och en jordvärmepump. Då både bergvärme och jordvärme fungerar enligt samma princip, så använder sig båda av samma pumpar. Detta framgår inte alltid, men är viktigt att tänka på, så att man verkligen väljer precis den jordvärmepump som man behöver.

Det är däremot (givetvis) skillnad på bergvärme och jordvärme. Du kan läsa mer om det här: Skillnaden mellan bergvärme och jordvärme

Hur hittar man rätt jordvärmepump?

Som med allt annat så är det så att kunskap är makt. Men det gäller inte bara att läsa på om de olika pumpar som finns på marknaden. Det är lika viktigt att veta vad för uppvärmningsbehov som man har. Det gör dessutom stor skillnad vilken sorts uppvärmning man använder sig av, till exempel golvvärme eller radiatorer, och hur effektivt det är. Att kunna välja en jordvärmepump som uppfyller ens behov är alltså ganska krångligt. Det är ofta enklare att ta hjälp av en professionell installatör som analyserar din bostad för att därför beräkna vilken pump och hur lång kollektorslang du behöver.

Köp rätt jordvärmepump till det bästa priset

Passar en jordvärmepump till alla uppvärmningssystem?

För att kunna installera jordvärme krävs det att man har ett vattenburet uppvärmningssystem, i form av radiatorer, golvvärme eller liknande. Använder ens hus exempelvis elbaserad uppvärmning så krävs det att man tillsammans med jordvärme även installerar ett nytt uppvärmningssystem som är vattenbaserat. Kostnaden för detta varierar beroende på en mängd olika faktorer, men brukar vanligtvis hamna runt 100,000 kronor för de flesta. Att modernisera sitt uppvärmningssystem i samband med att man installerar jordvärme kan dock vara en bra idé ur miljösynpunkt, även om det innebär att det kommer att ta betydligt längre tid innan det går jämnt upp ekonomiskt.

Vad ska man tänka på?

frågetecken

Att man inte ska skaffa en jordvärmepump med för lite effekt är nog självklart, och något som alla inser. Men att skaffa en värmepump med för stor effekt är inte heller att rekommendera, och inte enbart för att den kommer att kosta mer att köpa. Den kommer även att vara mindre effektiv än en som är korrekt anpassad, och därmed inte spara lika mycket på uppvärmningskostnaderna.

Kan man använda ROT-avdraget vid köp av en jordvärmepump?

Nej, ROT-avdraget gäller aldrig för inköp av fysiska ting, utan bara för kostnader för arbete. Det innebär att du inte kan dra av kostnaden för en värmepump på det viset. Däremot innebär ROT att kostnaden för installation av en jordvärmepump minskar med 30 procent.

Detta kan dock komma att ändras i framtiden. Håll dig uppdaterad på skatteverket.se.

Hur länge håller en jordvärmepump?

Minimilivslängden för en jordvärmepump är cirka 10 till 15 år, men du kan räkna med att den antagligen kommer att hålla längre än så. Runt 20 års livslängd eller mer är inte alls orimligt. Det är också viktigt att komma ihåg att det normalt bara ska vara pumpen som behöver bytas ut, och inte slangen. Dessutom går utvecklingen av värmepumpar snabbt, och det är ytterst sannolikt att när du slutligen behöver byta värmepump, så kommer den nya att vara både billigare och mer effektiv.

Ska man skaffa en jordvärmepump med inbyggd varmvattenberedare?

En kombinerad värmepump och varmvattenberedare kan vara en mycket smart lösning, men man måste då veta hur mycket varmvatten man förbrukar. Normal kapacitet för sådana varmvattenberedare ligger runt 180-200 liter. Förbrukar ens hushåll mycket vatten kan det vara i minsta laget. Vet du hur mycket varmvatten ni förbrukar hemma? Annars är risken stor att kombinerad varmvattenberedare och jordvärmepump inte är tillräckligt och då måste man ändå köpa en extern varmvattenberedare.

Finns det några risker med jordvärme?

Om inte kollektorslangen grävs ned med korrekta avstånd finns dels risk för att permafrost bildas och att marktemperaturen där slangen är nedgrävd sjunker med några grader. Detta kan i sin tur påverka naturen och växtligheten negativt. Detta är dock något mycket ovanligt numera, i och med att installatörer lärt av tidigare misstag och gräver ner slangen på större avstånd. Frånsett detta finns det inga risker värda att nämna med jordvärme.

Krävs det tillstånd för att installera jordvärme?

Eftersom en jordvärmeinstallation teoretiskt (se föregående fråga) kan få negativa konsekvenser så krävs tillstånd från din kommuns miljöförvaltning. Detta tillstånd är ganska så lätt att få, men man bör ansöka så tidigt som möjligt, då handläggningstiden kan vara ganska så lång.

Hur stor tomt krävs det för jordvärme?

Det beror givetvis på hur stor bostad du har, hur välisolerad den är och liknande. Normalt brukar man räkna med att det krävs lite drygt 1n kvadratmeter per meter kollektorslang. En genomsnittlig villa kommer att behöva 500 meter slang, vilket betyder att det krävs en ungefär 600 kvadratmeter stor tomt. Men det beror också på tomtens beskaffenhet, vilken sorts jord som finns där. För att få reda på exakt hur mycket du behöver måste en jordvärmeinstallatör göra en undersökning och beräkna vilka förutsättningar du har.


Lämna ett svar