Vad kostar jordvärme?

grävAtt skaffa sig jordvärme är inte helt billigt, men rent ekonomiskt är det, faktiskt, dyrare att inte skaffa sig det. Driftskostnaderna för jordvärme är betydligt billigare än för mer traditionella (= miljöförstörande) uppvärmningsmetoder. Det enda problemet är då att det kostar rätt så mycket att skaffa sig. Dessa kostnader sänks dock något av att arbetskostnaderna är ROT-avdragsgilla, och därmed halveras. Men största kostnaden för jordvärme är pumpen, kollektorslangen och de olika tillbehör som krävs, det vill säga materialkostnaderna. Den största av dessa är då för själva pumpen. Kostnaden för en sådan varierar från 30,000 till över 100,000 kronor. De absolut dyraste modellerna kommer man dock knappast att behöva som privatperson om man inte har en mycket stor bostad med kraftiga uppvärmningsbehov. Men 60-70,000 kronor får man räkna med för pumpen.

Efter pumpen är det kollektorslangen som är den viktigaste delen i ett jordvärmesystem. Kostnaden för denna ligger på 10-12 kronor metern. Denna slang har dock en mycket lång livslängd, och beräknas hålla i sådär 50-100 år, och är alltså i praktiken en engångskostnad. Pumpen kommer å andra sidan att behöva bytas efter 20-30 år. Hur mycket slang som kommer att behövas varierar mycket. 100 meter är i praktiken en lägstanivå, för en liten bostad som inte har så stora uppvärmningskrav. Runt 500 meter är mer normalt, och kostnaden för slang kommer att variera mellan ett par tusenlappar till lite över 10,000 kronor.

Räkna med två till tre dagar för installationen

Slutligen har vi kostnaden för arbete, som även den varierar. Det kommer normalt att ta två-tre dagar att installera ett jordvärmesystem, och arbetskostnaden bestäms inte bara av hur mycket slang som ska läggas ner utan även av hur pass svårarbetat området är. Räkna med att det kommer att kosta mellan 8,000 och 24,000 kronor, som du sedan kan halvera tack vare ROT-avdraget. Alternativt kan man gräva själv, vilket definitivt är möjligt, men det är då mycket viktigt att man lägger slangen rätt. Ligger den för tätt kan den orsaka permafrost, och skada naturen där den ligger.

Sammantaget gör det att kostnaden i normalfallet kommer att ligga mellan 70,000 kronor och 120,000, med variationer både uppåt och nedåt. Jämfört med bergvärme så kostar det, i normalfallet, runt 20-30,000 kronor mindre att skaffa sig jordvärme. Rent teoretiskt, beroende på hur jorden ser ut där man bor och andra geologiska faktorer, kan det dock faktiskt bli billigare att skaffa sig bergvärme även om det hör till ovanligheterna.

5 tips: så sänker du installationskostnaden för jordvärme